
Buitenschilderwerk aanpakken in 7 stappen
Met goed buitenschilderwerk ziet uw huis er niet alleen mooi en verzorgd uit, het dient ook om uw huis te beschermen tegen weersinvloeden. Kortom; een belangrijke klus, vergeet daarom niet om te letten op de volgende zaken:
Wacht op de juiste dag
Schilderen met wisselvallig weer is geen goed idee. Het is zonde als uw mooie schilderwerk wordt verpest door het weer. Natuurlijk moet het droog zijn (en blijven!) als u gaat schilderen. Maar schilderen bij felle zon is ook niet aan te raden. In beide gevallen kunnen er blaasjes ontstaan. Over het algemeen is het tussen 10 en 25 graden de beste temperatuur om te schilderen. Te koud of te warm weer kan de droogtijd van de verf beïnvloeden. Verder is het belangrijk dat de lucht niet te vochtig is. Want vochtige lucht betekent vochtig hout, en daar hecht verf niet goed op.
Schoonmaken en ontvetten
Een belangrijke stap waar niet iedereen aan denkt: voor u begint te schilderen of schuren, moet de ondergrond eerst worden ontvet. Als u dit pas na het schuren doet, schuurt u eventueel vet alleen maar verder in het hout. Gebruik voor het schoonmaken dus een middel dat goed ontvet.
Schuren, schuren en nog meer schuren
Dit geldt eigenlijk voor al het schilderwerk; maak de ondergrond mooi glad door goed te schuren. Dit zorgt er niet alleen voor dat de verf beter dekt. Maar u krijgt er ook een mooie, gelijke verflaag door. Vergeet niet om na het schuren, het hout ook stofvrij te maken.
Houtrot aanpakken
Nu uw houtwerk schoon en vrij is van verf, is het een mooi moment om te inspecteren op houtrot. Verwijder voor u gaat schilderen al het rotte hout en vul de gaten op met houtrotreparatie. Zo vormt u een mooie basis voor het nieuwe schilderwerk.
Kit overschilderen
Gebruik voor het dichtkitten van naden geen siliconenkit. Dit is namelijk niet overschilderbaar. U kunt voor deze klus beter een acrylaatkit gebruiken. Deze is ook verkrijgbaar in een sneldrogende variant, die al na 10 minuten overschilderbaar is.
Gebruik goede verf
Net zoals met veel zaken, geldt ook voor verf; goedkoop is duurkoop. Buitenschilderwerk moet veel verschillende omstandigheden trotseren; brandende zon, gure wind en zware regen stellen de verf zwaar op de proef. Daar moet het tegen bestand zijn, en dat is goedkope verf in veel gevallen onvoldoende.
De juiste techniek
Neem altijd de tijd voor de klus. Als je het goed doet kan het schilderwerk weer jaren mee. Dan wilt u natuurlijk wel dat het er ook netjes uitziet. Om druipers te voorkomen strijkt u de kwast af nadat u hem in de verf hebt gedoopt. Zorg dat u de verf gelijkmatig verdeelt en strijk overlappende stukken goed uit.